Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ Μεταβατική περίοδος για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας

*Μάθετε τρόπους προστασίας στο lekkakoulaw(παπάκι)gmail.com

 

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας: όπως υποστήριξε, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δεν είχε -επί της ουσίας- φόρο ακινήτων, σημειώνοντας ότι, αν άλλαζαν τώρα οι αντικειμενικές αξίες, θα μειώνονταν στα ακριβά προάστια και θα αυξάνονταν σε λαϊκές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά, δε, το θέμα των πλειστηριασμών, εξήγησε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί από την τρόικα μεταβατική περίοδο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογίας ακινήτων, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, δηλώνοντας πως «είμαστε η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ που δεν είχε -επί της ουσίας- φόρο ακινήτων» και υποστηρίζοντας ότι «ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος -ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή, με πολλά έσοδα από τη φοροδιαφυγή αυτή να επενδύονται σε ακίνητα. Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται…».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων δεν στηρίζεται στις αντικειμενικές αξίες παρά μόνον ως προς την κατηγοριοποίηση των περιοχών.

«ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΑ»
Ως προς τους φόρους των επιχειρήσεων, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως «σήμερα οι επιχειρήσεις πληρώνουν δίκαια, ενώ στο παρελθόν δεν κατέβαλαν όσα πραγματικά έπρεπε», ενώ, αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, τόνισε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου επανδρώνονται με νέους ελεγκτές, εμφανιζόμενος αισιόδοξος για απτά αποτελέσματα εντός διμήνου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έχει σχεδόν εξαλειφθεί, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, επειδή θα δώσει εκ νέου «λαβή» για λαθρεμπόριο. Πάντως, ομολόγησε ότι δέχθηκε να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην τρόικα, αφού αυτή η άποψη επικράτησε στην κυβέρνηση.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί μεταβατική περίοδο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παραδεχόμενος ότι οι πλειστηριασμοί είναι η μία από τις μεγάλες εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται. Αυτή θα είναι κάτω από 300.000 ευρώ», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, «ενώ θα υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο. Εμείς πάντως δεν δίνουμε έμφαση στο εισόδημα… Παράλληλα», συμπλήρωσε, «προσπαθούμε να εισαγάγουμε τον θεσμό του συνεργαζόμενου δανειολήπτη, που ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, ασχολήθηκε αποκλειστικώς με το συγκεκριμένο θέμα στο τελευταίο Eurogroup, καθώς η Ευρώπη δεν θέλει να επιτρέψει τη νομιμοποίηση της κουλτούρας τού «δεν πληρώνω», ιδιαίτερα από αυτούς που μπορούν.

 

Πηγή: makthes.gr

Leave a comment